Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 200 g
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczane

Kroki postępowania

1
1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z każdego kawałka wałeczek.
Krok 1 - Kopytka ziemniaczane foto
2
2. Nóż maczamy w mące i tniemy nim kwadraciki lub romby. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, do wypłynięcia. Przelewamy na sitko i przelewamy zimną wodę, wtedy nie będą się sklejać.
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.
Krok 2 - Kopytka ziemniaczane foto
3
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.
Krok 3 - Kopytka ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.01.2017 15:53
Też tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak