Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska rolada z szynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 250 g
kapusta 8 liści
pomidory suszone Smak 30 g
ciasto francuskie 1 opak
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietanka 12-procentowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska rolada z szynką

W garnku urabiamy dokładnie na jednolita masę: mięso, drobno pokrojone suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oraz sól i czarny pieprz. Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy na nie łyżką masę mięsną. Delikatnie ją rozsmarowujemy na cieście aby grubość masy była równomierna. Pozostawiamy nie posmarowany około 5 cm brzeg. Ciasto z masa mięsna zawijamy ściśle w rulon. Wierzch smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30-35 minut.

Liście kapusty myjemy. Wycinamy zgrubiałe części liści. Szatkujemy w podłużne paski i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ewentualną resztek płynu, studzimy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Roladę serwujemy z kapustą i ziemniakami/frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 18.01.2017 21:43
dziękuję bardzo :)
Malinka 18.01.2017 17:15
Na pewno smaczna propozycja!
Mniam 18.01.2017 11:07
To musi być przepyszne!
Wacław 18.01.2017 10:28
pyszne danie :-)
Ewelina1991 18.01.2017 08:58
apetyczna rolada
MałaMi89 17.01.2017 23:58
Wygląda mega smacznie!
Olga_SK 17.01.2017 23:06
Apetycznie wygląda!
ilka01 17.01.2017 22:51
pyszności....:)
Iwusia 17.01.2017 22:32
ale bym spałaszowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak