Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 400 g
woda letnia 200 ml
drożdże świeże 20 g
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Ilość użytej wody zależy od mąki, czasem trzeba użyć odrobinę więcej lub mniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki (przesianej) włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (ma podwoić objętość ).
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, uformować z nich bagietki. Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ponacinać ukośnie, odstawić do napuszenia.Posmarować wodą i piec ok 30-35 minut w 180 *C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 18.01.2017 08:35
dziękuję :)
Babeczka35 18.01.2017 07:53
Lubię takie:)
Renata9 17.01.2017 22:10
Super smaczne domowe bagietki :-)
Beatris 17.01.2017 20:13
Domowa najlepsza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak