Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,5 l wody
700 g passaty pomidorowej
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej

Porada

Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dolewamy do tego passatę, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 10 minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.01.2017 19:52
fajna propozycja
Ola1young 17.01.2017 16:28
ja tez lubię :)
pestka 17.01.2017 15:39
lubię taką zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak