Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowy z pianką Chia

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały 650 gram
śmietana 30% 500 gram
cukier puder 4 łyżki
jagody 1,5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek

Pianka Chia

mleko kokosowe 2 puszki
nasiona chia 8 łyżek
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Spód

ciastka 200 gram markozów
masło/margaryna 100 gram

Dodatkowo

śmietana 30% 0,5 szklanki
cukier puder 1 łyżeczka
ciastka do dekorzcji
jagody do dekoracji

Porada

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy z pianką Chia

1.
Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia , dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia.
2.
Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy. Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy. Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do masy, miksujemy.
3.
Kilka łyżek masy wykładamy na spód z ciasteczek, piankę z chia wyjmujemy z tortownicy, układamy na masie serowej. Pozostała część masy przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch sernika. Na każdej rozetce z bitej śmietany układamy borówki, markizy kroimy na pół, układamy na serniku między rozetkami.

Tortownica 18 cm.
Tortownica 22 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 18.01.2017 10:50
Ale super ciacho :)
Janina 17.01.2017 16:12
Świetny przepis;))
Malinka 17.01.2017 12:27
Rewelacyjne ciacho!!!
berys18 17.01.2017 10:30
obłędny sernik
bietka 17.01.2017 07:52
Smaczne ciacho :)
Franciszek 17.01.2017 00:25
dobry do kawy
Iwusia 16.01.2017 21:39
wspaniały przepis :)
wwwiolka 16.01.2017 21:12
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 16.01.2017 20:57
rewelacyjny!
Bernadeta1 16.01.2017 20:27
wspaniały serniczek
KORAL 16.01.2017 20:23
Na pewno smaczny i jak fajnie wygląda :)
Marta1986 16.01.2017 20:13
ciekawy przepis
Wacław 16.01.2017 20:11
doskonały sernik :-)
ada.la 16.01.2017 19:31
ciekawy pomysł z tą pianką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak