Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron muszle 1 op
pieczarki 500 g
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
tuńczyk w sosie własnym
masło 2 łyżki
cząber
ser żółty 10 dag
śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach razem z pokrojoną w kostkę cebulką podsmażam na maśle, doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
2
Do podsmażonych warzyw dodaję starce na dużych oczkach pieczarki, wszystko podsmażam kilka minut.
Krok 2 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
3
Muszle makaronowe gotuję w osolonym wrzątku na al dente.
Krok 3 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
4
Do wystudzonego farszu dodaję cząber i granulowany czosnek a także odsączony zalewy tuńczyk który mieszam z pieczarkami.
Krok 4 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
5
Muszle makaronowe faszeruje przygotowanym farszem.
Krok 5 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
6
Do śmietanki dodaję 100 ml wody letniej, sól, pieprz, zioła, i starty żółty ser, mieszam całość.
Krok 6 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto
7
Przygotowanym sosem zalewam poukładane w naczyniu żaroodpornym nasze muszle, i zapiekamy w temp 200 st. przez 30 min.
Krok 7 - Muszle makaronowe zapiekane z pieczarkami i tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak