Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka nadziewane orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 1/2 kg
masło 20 dag
zsiadłe mleko 20 dag
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Składniki na nadzienie

orzechy włoskie 20 dag
cukier puder 10-15 dag
aromat waniliowy 1 szt

Dodatkowe składniki

cukier puder do posypki
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka nadziewane orzechami

Wykonanie nadzienia:
Orzechy lekko potłuc, wymieszać z cukrem i aromatem do smaku.
Wykonanie ciasteczek:
Żółtka wymieszać z kwaśnym mlekiem, dodać sodę oczyszczoną oraz roztopione masło. Wyrobić starannie ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm. Wycinać szklanką kółka, nakładać orzechowe nadzienie. Zlepiać jak pączki i układać w wcześnie przygotowanej foremce spojeniem do dołu. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak