Genmaicha - zupełnie inna herbata :

Genmaicha - zupełnie inna herbata :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżeczka herbaty Genmachia ( lub 1 saszetka tej herbaty ),1 filiżanka przegotowanej wody o temperaturze ok 70 * C

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Japońska mieszanka zielonej herbaty ( Sencha lub Bancha -duże , twarde liście ) z prażonym ryżem .
Tytułem wstępu - temperaturę wody idealną do parzenia zielonej herbaty można uzyskać w prosty sposób. Po prostu 1 litr wody zagotowany i pozostawiony w czajniku na 10 minut ma ok 70 * C po tym czasie.
Herbatę zalewamy wodą i parzymy od 1,5- 3 minut ( ja parzę w takiej małej miseczce z porcelany ) . Natychmiast zlewamy napar do filiżanki , a herbatę zalewamy do ponownego parzenia .Tym razem parzymy ok 8 minut. Drugi napar jest wyrazistszy w smaku .
Zielone herbaty są ogólnie znane jako bardzo zdrowe . Ganmaicha ma dodatkowo właściwości witaminy B i F ( z prażonego ryżu ).Poprawia krążenie, jest doskonała przy stanach przemęczenia, stresu .W przeciwieństwie do tej parzonej na zimno do której smaku trzeba się moim zdaniem przyzwyczaić ta jest smaczna .Ma lekko orzechowy zapach i smak.
Herbatę można parzyć 3 razy z tych samych liści .Każdy napar ma trochę inny smak .
Położyłam obok filiżanki saszetki z herbatą żeby pokazać jak wygląda - a sypka można zobaczyć tu :
http://www.krainaherbaty.pl/herbata-zielona/genmaicha-japan-green.html

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

23.01.2011 14:12
ładnie wygląda

Koper

04.11.2010 07:42
Lubię ciekawe herbaty, muszę koniecznie spróbować :)

christopher1

27.08.2010 11:52
Wolę kawkę wypić. hihi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat