Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    sztuka
  • kurki

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    3-4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami.
bogusia 82
Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

16.01.2017 21:50
doskonała propozycja

Pani Domu

16.01.2017 19:50
pyszności serwujesz

Grazyna0211

16.01.2017 12:14
smaczne danie

norweska20

15.01.2017 22:47
chętnie bym zjadła

justynkag

15.01.2017 20:47
To musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat