Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe bułeczki z gwiazdką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 1/4 szkl
drożdże świeże 30 g
śmietana 18 proc 1 szkl
żółtko jajek 3 szt
masło lub margaryna 125 g
kakao 1 łyżeczka

MASA MAKOWA

mak 150 g
żurawina suszona 50 g
miód prawdziwy 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżka
olejek migdałowy parę kropel

DODATKOWO

żółtko jajek 1 szt
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe bułeczki z gwiazdką

Kroki postępowania

1
Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku.
Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać.
Krok 1 - Makowe bułeczki z gwiazdką foto
2
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Po paru minutach, kiedy zrobią się płynne rozetrzeć . Mąkę przesiać do miski i wlać płynne drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Nie trzeba wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowe bułeczki z gwiazdką foto
3
Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając kształt małym bułeczkom.
Krok 3 - Makowe bułeczki z gwiazdką foto
4
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto kakaowe rozwałkować i wyciąć z niego 25 gwiazdek. Żółtko rozmącić z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę i posmarować.
Krok 4 - Makowe bułeczki z gwiazdką foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :)
Krok 5 - Makowe bułeczki z gwiazdką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 16.01.2017 14:06
Mak zalałam dużą ilością wody, dlatego go odsączałam. Inaczej miałabym masę w formie płynnej :)
Grazyna0211 16.01.2017 11:20
rewelacyjne bułeczki
justynkag 15.01.2017 21:10
Piękne bułeczki
gosia56 15.01.2017 20:11
Na pewno pyszne ;) mielonego maku nie trzeba dawać na sito tylko zalać wrzątkiem tyle aby się namoczył i dobrze go było wymieszać aby był nasączony wodą dodajemy dodatki studzimy.
bogusia 82 15.01.2017 19:40
super wyglądają :)
Iwusia 15.01.2017 18:57
wspaniałe babeczki, bułeczki
KORAL 15.01.2017 18:33
Kocham takie bułeczki :)
Malinka 15.01.2017 18:29
Świetny wypiek! I ta gwiazdka ;)
adelajda 15.01.2017 18:14
Smaczne babeczki ...podeślij jedną
Lis 15.01.2017 17:17
Cudownie wyglądają
mirosława4 15.01.2017 17:06
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak