Przepis i sposób przygotowania na: Torcik
Pieczemy kolejno w tej samej tortownicy (wielkość)
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i dalej ubijać,następnie dodać żółtka i alej ubijać przez chwilę.Do masy dodać przesiane mąki (a do ciemnego mąki i kakao)i delikatnie zamieszać .Piec ok 5-20 min w temp 175st
Krążki biszkoptowe wystudzić
masa owocowa
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody i odstawić do studzenia,Gdy galaretka będzie już zimna owoce (ja daję mrożone) rozdrobnić blenderem i dodać do galaretek i wymieszać dokładnie.
Jasny biszkopt ułożyć w tortownicy ,na biszkopt wyłożyć już tężejącą masę owocową.Przykryć ciemnym biszkoptem.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Po ok godzinie wyjąc ciasto z tortownicy i udekorować bitą śmietaną i owocami
Bita śmietana
Schłodzoną śmietanę ubić dodając podczas ubijania cukier puder i sok z cytryny.Na koniec dodać rozpuszczona żelatynę.