Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z czerwonym winem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier 1/2 szkl.
jajko 3
olej z pestek winogron 1/2 szkl.
wino czerwone 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat pełna łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
miód płynny 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z czerwonym winem

Jajka w całości wbić do miski, dodać cukier i utrzeć puszysty kogel-mogel.
Dolać płynny miód i olej - zmiksować do ujednolicenia konsystencji.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, nie przerywając miksowania, na przemian z czerwonym winem.
Gotowe ciasto (jest dość rzadkie) przelać do dużej keksówki (najwyżej do 2/3 wysokości) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką albo do dużej formy babkowej z kominkiem.

Piec w temp. 170*C przez 50-60 min. w zależności od wielkości formy.
Sprawdzić patyczkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 16.01.2017 16:13
Fajny przepis ciasto w sam raz do kawki
Franciszek 15.01.2017 12:49
dobry do kawy
Renata9 14.01.2017 21:59
Smaczny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak