Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś ze świeżym szpinakiem, żółtymi pomidorami i sosem holenderskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 200 g
żółte pomidory 200 g
świeży szpinak 100 g
cytryna 1/2 szt
ocet balsamiczny 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
sól
pieprz
żółtko jajek 4 szt
sok z cytryny 1 łyżka
musztarda 1/4 łyżeczki
masło 100 g
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś ze świeżym szpinakiem, żółtymi pomidorami i sosem holenderskim

Filet z łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym,oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Grilluj przez około 8-10 minut lub nagrzej piekarnik do 250 stopni C, włóż łososia do żaroodpornego naczynia i piecz przez około 15 minut.
W miedzy czasie, na małej patelni podsmaż żółte pomidory (około 5 minut), dodając łyżkę octu balsamicznego oraz suszony tymianek.

Sos holenderski : Wbij żółtka do metalowej miski i ubij na parze „na puszysto” z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Nadal ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone i ciepłe masło.Na koniec dodaj odrobinę musztardy. Sos powinien być gęsty i aksamitny, mniej więcej o konsystencji majonezu.

Na talerzu ułóż szpinak, następnie łososia i pomidory – polej wszystko sosem holenderskim. Możesz doprawić jeszcze wszystko solą, pieprzem i tymiankiem.
Smacznego kochani!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.01.2017 20:35
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak