Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochany murzynek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na torownice o średnicy 22cm

jajko 2 szt
białko 3 szt
cukier 3/4 szklanki
aromat waniliowy
mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 3 łyżeczki

krem

śmietanka kremowa 200 ml
cukier puder 3 łyżeczki
serek mascarpone 250 g
barwnik spożywczy do ciast

dekoracja

draże kolorowe

Przepis i sposób przygotowania na: Zakochany murzynek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.

Krem: Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 16.01.2017 21:24
dziękuję za miłe słowa!
Janina 14.01.2017 16:03
Fajny murzynek;))
Aleksandra/Olcia 14.01.2017 13:28
śliczniutkie ciacho
Madzai 14.01.2017 11:06
Ale śliczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak