Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 400 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 200 g
cukier wanilinowy 16 g
cukier 120 g
jajko 2 szt

Pozostałe składniki

Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania ciasta 3 łyżki
jajko do posmarowania ciasta 1 szt
budyń waniliowy 1 opak.
woda 100 ml
cukier 80 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 100 g
rum 3 łyżki

Wierzch

cukier puder 100 g
sok z cytryny 4 łyżki
płatki migdałowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia, sól, miękkie masło pokrojone w kostkę, posiekać składniki nożem. Dodać jajka oraz cukier i cukier wanilinowy.
Krok 1 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
2
Krótko wyrobić jednolite ciasto, zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
3
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasiennie i posiekać drobno lub za pomocą robota kuchennego posiekać na tarczy do robienia grubszych plasterków. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z jabłkami. Przełożyć jabłka do garnka, wsypać cukier i gotować ok. 3 minuty, po czym dodać rozpuszczony w wodzie budyń waniliowy. Gotować jeszcze 2 minuty.
Krok 3 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
4
Rodzynki sparzyć, odsączyć na sitku, zalać rumem i wsypać do jabłek, dodać też cynamon. Wszystko wymieszać.
Krok 4 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
5
Z 2/3 części ciasta uformować kulę i rozwałkować na rozmiar większy niż średnica formy do pieczenia tak, aby pokryło dno i boki formy. Formę ( średnica 26 cm) posmarować masłem i umieścić w niej ciasto. Ponakłuwać gęsto ciasto widelcem i posypać bułką tartą.
Krok 5 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
6
Następnie nałożyć nadzienie z jabłek.
Krok 6 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
7
Z reszty ciasta (1/3 części) uformować kulę i rozwałkować na wielkość średnicy formy do pieczenia, nałożyć ciasto na nadzienie, nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka. Wstawić szarlotkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 60 minut (po 30 minutach przykryć ciasto folia aluminiową, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 7 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto
8
W szklance wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać nim upieczone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałów.
Krok 8 - Szarlotka w cytrynowym lukrze i płatkach migdałów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.01.2017 14:52
smaczne ciasto
agnieszka214 14.01.2017 15:31
takie słodkości do kawki sa pycha
Edith85 14.01.2017 12:02
Pysznie wygląda
Lis 14.01.2017 11:37
Bardzo apetyczna:)
ben-ka 13.01.2017 17:54
Bardzo apetyczna.
Olga_SK 13.01.2017 16:49
Apetycznie wygląda!
wwwiolka 13.01.2017 16:06
Bardzo fajny przepis.
Janina 13.01.2017 16:05
Pyszności;))
w mojej kuchni 13.01.2017 15:38
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 13.01.2017 15:31
apetyczna jest
dodi 13.01.2017 15:11
apetycznie wygląda
RenataZ-et 13.01.2017 15:08
super wypiek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak