Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe mięsne kulki z cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 250 g
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1/2 szt
mleko 100 ml
imbir 1 łyżeczka (świeży)
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1 szczypta
skórka z cytryny 1 łyżka
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe mięsne kulki z cynamonem

Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałem. Odstawiłem mięso na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłem.

Uformowałem z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem na mocno rozgrzanym oleju. Podałem na wykałaczkach z sosem ( sos może być dowolny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.01.2017 19:48
fajny pomysł!
Janina 13.01.2017 16:07
Ciekawe połączenie smaków;))
wwwiolka 13.01.2017 15:15
Bardzo fajny przepis.
aga3103 13.01.2017 13:14
Intrygują mnie te korzenne przyprawy do mięsa, bardzo ciekawe połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak