Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turbo herbata

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

herbata czarna 2 - 3 łyżeczki
pomarańcza 1 szt.
grejfrut 1/2 szt.
cytryna 1/2 szt.
imbir starty 2 cm (korzeń)
miód prawdziwy do słodzenia

Porada

Do herbaty zamiast imbiru świeżego może być użyty również imbir mielony, jednak herbata nie będzie tak bardzo aromatyczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Turbo herbata

1. Herbatę zaparzyć litrem wrzącej wody przez około 3 - 4 minuty (moc dostosować do swoich upodobań). Jeśli używamy imbir w proszku, to w tej chwili należy go dodać.

2. Po zaparzeniu herbatę oddzielić od fusów.
3. Cytrusy umyć i sparzyć, zalewając je na chwilę wrzątkiem, aby oczyścić skórkę z substancji konserwujących. Cytrusy pokroić w cienkie plasterki, które wrzucić do dzbanka z herbatą (kilka zostawić, aby dodać bezpośrednio do szklanki).
4. Świerzy imbir zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić i dodać do dzbanka z herbatą.
5. Herbatę w dzbanku wymieszać, lekko rozgniatając cytrusy, aby puściły sok.
6. Herbatę posłodzić miodem według swoich upodobań, najlepiej już w naczyniu z którego pijemy (bardzo gorącej herbaty miodem nie słodzić, gdyż miód straci swoje zdrowotne właściwości), dodać również kilka mniejszych cząstek cytrusów.
7. Ilość cytrusów i moc zaparzanej herbaty dostosować do swoich upodobań., należy tylko uważać z grejpfrutem, zbyt duża jego ilość nada goryczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 13.01.2017 18:58
pyszna na zimowe dni :-)
benka 13.01.2017 17:26
Lubię herbatę z imbirem, ale z cytrusami nie piłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak