Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 125 gram

Kruszonka kokosowa

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
margaryna 200 gram

Masa owocowa

jabłka 1 kilogram
śliwki 1 kilogram
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Porada

Pyszne kruche ciasto z masą jabłkowo-śliwkową oraz kruszonką kokosowa, jesienna porą dość często je piekę to ciasto. Podczas pieczenia aromat ciasta roznosi się po całym domu, idealne do popołudniowej kawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu aż będą gęste. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga3103 13.01.2017 15:06
Bardzo apetyczne ciacho!
Patrycja33 13.01.2017 10:14
bardzo pyszne ciacho :)
Bernadeta1 13.01.2017 09:53
pychota takie ciasto
Ilona_eS 13.01.2017 08:44
mam zamrozone sliweczki, moze sie skusze. weekend tuz tuz :)
bietka 13.01.2017 07:25
Wygląda apatycznie :)
Franciszek 13.01.2017 00:18
pyszne ciasto
gusia1000 13.01.2017 00:08
Dobre ciasto.
Iwusia 12.01.2017 22:31
smaczne to ciasto
Mama niejadka 12.01.2017 21:35
Super szarlotka
bertpvd 12.01.2017 20:49
pyszna szarlotka
olkaaa 12.01.2017 20:46
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak