Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu razowego, brokuła i kurczaka pod wegańskim beszamelem
Makaron razowy gotujemy również al dente w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy. Cebulę kroimy w długie paski. Dodajemy surową do wszystkich składników.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie robimy sos. U mnie w wersji dla tych, którzy nie mogą mleka krowiego.
Do rondelka wrzucamy 2 łyżki oleju kokosowego i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko ryżowe (może być sojowe lub inne roślinne). Mieszamy aż sos nieco zgęstnieje. Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy szczyptę soli i pieprzu i gałki muszkatołowej.
Odcedzamy makaron i mieszamy razem z brokułem i kurczakiem. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 20 minut aż wszystko na wierzchu się zarumieni.