Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa jabłkowo-dyniowa

jabłka 1 kilogram
dynia 1,5 kilograma
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 0,5 cytryny
mąka ziemniaczana 4 łyżki

Kruszonka

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
płatki kukurydziane 2 szklanki
masło 200 gram

Porada

Jesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, nadały jej fajny kolor oraz smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

1.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
2.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy masę jabłkwo-dyniowo, składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut

Forma 25x40 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 15.01.2017 13:16
Ciekawe połączenie :)
Bernadeta1 12.01.2017 17:31
pychotka takie ciasto
jagoda5913 12.01.2017 14:29
fajne ciasto
Mniam 12.01.2017 11:28
Musi być bardzo smaczna :)
gosia56 12.01.2017 10:52
na pewno pyszne ciasto;)
halina17 11.01.2017 21:32
Smacznie wygląda ciasto.
Krzysztof15 11.01.2017 21:27
palce lizac
adelajda 11.01.2017 20:36
Nie lubię dyni....ciasto wygląda na smaczne
gusia1000 11.01.2017 20:22
Dobre ciasto.
wwwiolka 11.01.2017 19:53
Bardzo fajny przepis.
cukiereczek 11.01.2017 19:37
ciasto po prostu rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak