Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki twarogowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
otręby pszenne 2 łyżki
woda letnia 100 ml
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
twaróg 180 g

Porada

Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki twarogowe

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić, aby podwoiło swą objętość.
Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na ok. pół godziny.
Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 *C Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.01.2017 10:44
Kolejne ciekawe bułeczki u Ciebie.Lecę wypróbować
benka 12.01.2017 08:35
Dziękuję :)
cukiereczek 11.01.2017 18:21
apetyczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak