Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z suszonymi pomidorami
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc (mogą być pozostałe z obiadu). Mąką przesiać do miski, dodać jedno jajko, wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Zamiesić gładkie, elastyczne ciasto. Miesić aż będzie odklejać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w małą kostkę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjąć je na blat i ponownie zagnieść. Wypuszczamy w ten sposób nadmiar powietrza. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować dość cienko, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać oregano i pomidorami, można jeszcze ciut posolić.
Każde koło podzielić na 6 lub 8 części i zwinąć rogale. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, posmarować pozostałym jajkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180*C, ostudzić na kratce.