Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z suszonymi pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
ziemniaki ugotowane 150 g
mleko ciepłe 200-220 ml
drożdże świeże 25 g
jajko 2 szt
masło 1 łyżka (miękkie)
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oregano 2 łyżki
pomidory suszone Smak 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z suszonymi pomidorami

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 100 ml mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc (mogą być pozostałe z obiadu). Mąką przesiać do miski, dodać jedno jajko, wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Zamiesić gładkie, elastyczne ciasto. Miesić aż będzie odklejać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w małą kostkę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjąć je na blat i ponownie zagnieść. Wypuszczamy w ten sposób nadmiar powietrza. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować dość cienko, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać oregano i pomidorami, można jeszcze ciut posolić.
Każde koło podzielić na 6 lub 8 części i zwinąć rogale. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, posmarować pozostałym jajkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180*C, ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 11.01.2017 11:06
Dziękuję i polecam :)
Patrycja33 11.01.2017 10:11
musza byc smaczne :)
IKrakowianka 10.01.2017 20:57
świetne rogale!
Olga_SK 10.01.2017 20:48
Super pomysł! Zawsze robiłam rogale na słodko, ale chyba spróbuję na słono :)
Marta1986 10.01.2017 19:12
bardzo smaczne
adelajda 10.01.2017 18:38
Poproszę jednego na śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak