Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski po włosku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 1 sztuka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki

boczek wędzony 100 g
śmietana 30% 100 ml
parmezan starty garść
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski po włosku

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Następnie przecisnąć przez praskę, dodać jajko, wymieszać.
Ziemniaki podzielić na 4 części, jedną odłożyć na bok, w jej miejsce nasypać mąkę. Dodać kminek i wszystko wymieszać na jednolite ciasto.
Robimy kluski, w każdej dziurkę.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody, czekamy aż wypłyną.

Boczek kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy, po chwili dodajemy śmietankę i przyprawy, zdejmujemy z ognia i mieszamy chwilę aż sos zgęstnieje.

Ugotowane kluski wrzucamy do sosu i każdą dobrze w nim obtaczamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy obficie parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.01.2017 17:12
wyglądają pysznie
Aleksandra/Olcia 10.01.2017 15:59
wygląda smakowicie
Futka 10.01.2017 12:21
Przepyszne kluseczki :)
Edith85 10.01.2017 11:40
Smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak