Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z serem i malinami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 1 sztuka
sól

Nadzienie i dodatki

ser biały 50 g
dżem malinowy
wiórki kokosowe do posypania
ananas do ozdoby

Porada

Można polać masłem lub jogurtem :)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z serem i malinami

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu wodę odlewamy i tłuczemy ziemniaki, żeby nie było grudek.
1/4 część ziemniaków odkładamy na bok i w jej miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy resztę ziemniaków i jajko.
Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
Małą łyżeczką robimy porcję z której kulamy kluskę.

Nadzienie:
Serek mieszamy z malinami lub dźemem malinowym.
Nakładamy po płaskiej łyżeczce do kluski.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut, do wypłynięcia.
Najlepiej jedną kluskę przepołowić i sprawdzić czy już jest ugotowana w środku.
Wykładamy na talerz posypujemy kokosem ( u mnie przypieczony na patelni)
Ozdabiamy talerz ananasem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.01.2017 19:37
pyszna propozycja
Edith85 10.01.2017 11:39
Smakowite kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak