Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel z suszonych owoców

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

morele suszone kilka szt.
daktyle Kilka szt.
rodzynki garść
żurawina suszona garść
śliwki suszone Kilka szt.
jabłka suszone do smaku
kisiel żurawinowy rodzinny na 750 ml
cukier do smaku

Porada

Ja używam śliwek i jabłek wędzonych, bo takie najbardziej lubię, ale można użyć śliwek kalifornijskich oraz zwykłych suszonych i kisiel będzie miał łagodniejszy smak. *Owoce po napęcznieniu można posiekać albo zmielić.

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel z suszonych owoców

Owoce zalać w słoiku gorącą wodą, zakręcić i pozostawić do spęcznienia. Odcedzić. Płyn uzupełnić do 650 ml i zagotować z dodatkiem cukru. W połowie szklanki wody rozprowadzić sypki kisiel i wlać na wrzący kompot.
Mieszać do zgęstnienia.

Gotowy kisiel przelać do przygotowanych salaterek i podawać na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak