Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0,5 kg
kiełbasa podwawelska 300 g
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 100 gram
mąka pszenna 2 łyzki
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
cząber 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki

Porada

U mnie bez boczku, ale można dodać przesmażonego, wędzonego boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: fasolka po bretońsku

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na min 12 godz.
Po tym czasie odlać wodę, włożyć fasole do garnka i zalać ją nowa wodą odrobinę ponad poziom. Dodać liść laurowy i gotować do miękkości- ok. min.
W tym czasie pokroić kiełbasę, cebulę i czosnek. Na patelnię wrzucić kiełbasę, po chwili, gdy wytopi się tłuszcz- wrzucić cebulę i czosnek- podsmażyć do miękkości- dodać koncentrat- dusić razem ok. 5 min. Następnie dodać mąkę- wymieszać.
Przełożyć zawartość patelni do garnka, doprawić przyprawą do dań z fasoli, cząbrem, ew. solą i pieprzem i gotować razem jeszcze ok 15 min.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak