fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    0,5 kg
  • kiełbasa podwawelska

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    100 gram
  • mąka pszenna

    2 łyzki
  • przyprawa do dań z fasoli

    do smaku
  • liście laurowe Prymat

    4 szt
  • cząber

    1 łyżeczka
  • czonek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na min 12 godz.
Po tym czasie odlać wodę, włożyć fasole do garnka i zalać ją nowa wodą odrobinę ponad poziom. Dodać liść laurowy i gotować do miękkości- ok. min.
W tym czasie pokroić kiełbasę, cebulę i czosnek. Na patelnię wrzucić kiełbasę, po chwili, gdy wytopi się tłuszcz- wrzucić cebulę i czosnek- podsmażyć do miękkości- dodać koncentrat- dusić razem ok. 5 min. Następnie dodać mąkę- wymieszać.
Przełożyć zawartość patelni do garnka, doprawić przyprawą do dań z fasoli, cząbrem, ew. solą i pieprzem i gotować razem jeszcze ok 15 min.
Smacznego!
asiatok
U mnie bez boczku, ale można dodać przesmażonego, wędzonego boczku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat