Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche "oczka" z powidłami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 400 gram
cukier puder 120 gram
żółtko jajek 1
cukier waniliowy
masło 250 gram

Dodatki

powidła śliwkowe słoik
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche "oczka" z powidłami

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy składniki na ciastka. Wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przekładamy do foli spożywczej i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 1 - Kruche "oczka" z powidłami  foto
2
Po tym czasie ciasto porcjami rozwałkowujemy. Literatką i kieliszkiem wycinamy koła i obwódki.
Krok 2 - Kruche "oczka" z powidłami  foto
3
Wykrojone ciastka i ich obwódki układamy na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 3 - Kruche "oczka" z powidłami  foto
4
Zimne koła smarujemy powidłami i zlepiamy z obwódką. Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Kruche "oczka" z powidłami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak