Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka Zakopiańska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 1/3 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

biszkopt ciemny

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

masa budyniowa

mleko 3,2% 1 litr
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 100 gram

masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 3 łyżki
fix do śmietany 2 sztuki

dodatkowo

cukier puder do posypania

Porada

Przyznam szczerze że lepszej kremówki nie jadłam, prawdziwa uczta dla podniebienia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka Zakopiańska

Przygotowujemy jasny biszkopt, białka ubijamy na sztywno, ubijając wsypujemy stopniowo cukier oraz dodajemy po żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciemny biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób co jasny tylko dodajemy kakao i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka, miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ciemny biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami oraz likier waniliowy, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na zimną masę budyniową, przykrywamy jasnym biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.

Forma 25x40 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 17.06.2017 22:57
Rewelacyjny
agnieszka214 08.01.2017 16:58
smakowita kremówka
joannaa24 08.01.2017 16:34
Bardzo fajne ciasto ;)
Renataj 08.01.2017 16:24
Apetyczne ciasto:)
RenataZ-et 08.01.2017 15:32
wygląda idealnie
Franciszek 08.01.2017 14:55
dobre do kawy
noninka77 08.01.2017 14:24
Wspaniała propozycja :)
Krystyna32 08.01.2017 14:14
pyszności :)
Marta1986 08.01.2017 14:09
apetycznie wygląda
Konczi 08.01.2017 13:49
Ale pysznie wygląda - mniam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak