Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z opieniek

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby świeże 1 kilogram opieniek
rosół warzywny 3 litry
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżka
majeranek do smaku
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Porada

Na mojej działce miałam w tym roku sporą ilość opieniek więc postanowiłam przygotować flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z opieniek

Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków. Dodajemy przyprawę do flaków, doprawiamy do smaku solą, majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 02.05.2017 15:06
bardzo lubię takie zupy, bardzo duzó grzybów to to
Wacław 08.01.2017 15:06
z chęcią bym spróbował takich flaczków :-)
Konczi 08.01.2017 13:50
Czy zostało dla mnie? Bosko wyglądają!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak