Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier na bazie proszku bezowego

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy 50 g pokruszonych
woda przegotowana 100 ml
cukier 500 g
sok z cytryny 1/2 owocu

Porada

Taki lukier można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiczku. Jeśli potrzebny nam lukier do polania wystarczy nasz lukier rozcieńczyć odrobiną wody. Lukier można barwić , najlepiej barwnikami w płynie.

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier na bazie proszku bezowego

Rozkruszone bezy zalać wodą i miksować 3 minuty, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać aż lukier będzie gładki i aksamitny. Na końcu dodać sok z cytryny . Lukier wychodzi gęsty, wlewamy go do woreczka na mrożonki (jest grubszy), odcinamy róg i przez otworek wyciskamy wzorki na ciasto. Lukier dość szybko zasycha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.01.2017 20:12
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak