Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z suszonych owoców

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce suszone 600 g
woda 3 l
cukier brązowy 250 g
laska cynamonu 2-3 szt
Goździki całe Prymat 5-6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6-8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 6-8 szt

Porada

Potrzebujemy 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszonych owoców

Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek (możemy użyć do przygotowania cukru waniliowego), goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.01.2017 19:12
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
2milutka 07.01.2017 17:22
uwielbiam go ;)
Ola1984 07.01.2017 12:52
Uwielbiam kompot z suszu :)
Habibi 07.01.2017 11:46
Uwielbiam, koniecznie z dodatkiem wędzonych owoców :)
Mniam 07.01.2017 10:49
Smaczny kompot :)
Wacław 07.01.2017 10:48
bardzo lubię :-)
jan_mag 07.01.2017 10:00
Super smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak