Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz słodko-kwaśny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica z dorsza 1 kg
cebula 2 szt
przecier pomidorowy 1l (domowy)
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
cukier 3 łyżeczki
ocet winny 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny do skropienia
mąka do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz słodko-kwaśny

Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.
Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lodówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.01.2017 19:12
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
w mojej kuchni 07.01.2017 19:00
smaczne danie podano
Ola1984 07.01.2017 12:52
Pyszna rybka :)
Edith85 07.01.2017 11:14
Smakowita rybka
mirosława4 07.01.2017 07:35
apetyczna rybka
Franciszek 07.01.2017 00:52
dobra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak