Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pieczony w naczyniu

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 25 gram
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
olej 1 łyżka
woda ciepła 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pieczony w naczyniu

Kroki postępowania

1
Wieczorem do miski dodajemy: mąkę, drożdże świeże, cukier, sól, olej, ciepłą ale nie gorącą wodę. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżka, przykrywam folią aluminiową. Wstawiamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Chleb pieczony w naczyniu foto
2
Następnego dnia rano, posypać blat mąką. Zagnieść ciasto krótko. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 2 - Chleb pieczony w naczyniu foto
3
Nagrzać piekarnik razem z naczyniem żaroodporny oraz jego pokrywką na 220 stopni. Do gorącego naczynia wrzucić ciasto, przykryć pokrywką. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w 200 stopniach 35 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Krok 3 - Chleb pieczony w naczyniu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 00:47
Ciekawy przepis.
Wiktoria29 07.01.2017 20:26
muszę w końcu spróbować go zrobić
Olga_SK 07.01.2017 15:47
Piękny bochenek!
AZgotuj 07.01.2017 15:45
z chęcią wypróbuję :)
Franciszek 07.01.2017 00:56
ciekawy przepis
Habibi 06.01.2017 23:25
Wspaniale pachnie taki domowy chlebek :)
bogusia 82 06.01.2017 20:58
uwielbiam domowe pieczywo :)
ania2610 06.01.2017 20:17
wygląda super i ta chrupiąca skórka - pycha!
adelajda 06.01.2017 19:49
ciekawy przepis na domowe pieczywo :)
Marta1986 06.01.2017 19:47
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak