Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki indycze z owocową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 4 plastry po 120 g każdy
szynka parmeńska 4 plastry
filet z kurczaka 1 połówka
pietruszka 1 pęczek
brzoskwinie w puszce
wino białe wytrawne 1/2 szkl
olej 3 łyżki
ryż 2 torebki
musztarda 1 łyżka ostrej
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki indycze z owocową nutą

Mięso umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem. Każdy kawałek posolić , oprószyć białym pieprzem i posypać posiekaną natką(część zostawić do przyprawienia ryżu). Na środek położyć plaster szynki, a na niej pasek piersi z kurczaka oprószony dość grubo słodką papryką. Zwinąć ciasno roladki, spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej. Roladki obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 15 minut.

W tym czasie ugotować ryż w osolonej wodzie.

Brzoskwinie osączyć. Połowę zmiksować, resztę pokroić na cząstki. Roladki zalać winem i połową szklanki syropu z brzoskwiń, dodać mus z brzoskwiń. Gotować 5 minut. Roladki wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos gotować na większym ogniu, powinien się zredukować i zgęstnieć. Doprawić musztardą, sosem sojowym solą i białym pieprzem. Na koniec do sosu dodać pokrojone brzoskwinie, aby się zagrzały.

Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z resztą natki. Roladki pokroić w plasterki. Podawać z ryżem , udekorowane cząstkami brzoskwiń, polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.01.2017 08:25
Bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak