Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowe ciasteczka szczęścia
Kroki postępowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną.
Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h.
Każdą kuleczkę obtoczyć w pozostawionym sezamie i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciastka powinny być zarumienione i należy uważać, aby sezam się nie przypalił.)
Po wyjęciu z piekarnika chwilkę odczekać, a następnie ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą delikatne, ale po ostygnięciu stwardnieją.)
(Z dnia na dzień robią się odrobinę twardsze, lecz nadal są baaardzooo smaczne.)