Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone skrzydełka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

miód płynny 3 łyżki
ketchup pikantny 3 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
chili 0.5 łyżeczki

Kurczak

skrzydełka kurczaka 12 sztuk

Porada

Kurczak powinien marynować się około 3 godziny, w szczelnie ofoliowanej misce w lodówce. Obecny miód w marynacie spowoduje, że skrzydełka mogą się lekko przypiec, jest to normalne.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone skrzydełka

Skrzydełka myjemy i dokładnie suszymy papierem. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaki układamy w misce i polewamy marynatą, dobrze wmasowując ją w każde skrzydełko. Szczelnie zawijamy folią spożywczą, Wkładamy do lodówki na około 3 godziny (minimum 1h). Na dużej płaskiej brytfance kładziemy papier do pieczenia (opcjonalnie). Skrzydełka układamy tak aby nie zachodziły na siebie. Pieczemy 1h 15 minut w 190 stopniach. Po 30 minutach przekładamy na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 06.01.2017 10:31
jakie fajne chrupiące
Marta1986 05.01.2017 22:21
bardzo smaczne
ilka01 05.01.2017 22:01
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak