Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 500 g
ziemniaki 2 szt - duże
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 mały
por (biała część) 1 szt - mały
woda 3 l
masło 2 łyżki
cebula 2 szt
czosnek 6-8 ząbków
śmietana 12% 100 ml
mięso mielone 500 g
sól i pieprz
przyprawa w płynie
jajka ugotowane na twardo 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem

Cebula i czosnek obieramy z łupin, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. - podsmażamy kilka chwil na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy 3-4 minuty po czym dodajemy pozostałe obranie drobno pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler - można zetrzeć na tarce na dużych oczkach), po kolejnych 3-4 minutach dodajemy pokrojonego w krążki pora, kiedy się zmięknie zalewamy całość wodą. Następnie dodajemy szpinak - gotujemy 5 minut.
Do miski przekładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie, formujemy pulpeciki, wrzucamy do gotującej zupy kiedy warzywa są na pół miękkie. Kiedy całość się zagotuje zalewamy śmietaną - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 05.01.2017 21:59
Pyszna zupka
Stenka 05.01.2017 19:38
lubię takie
halina17 05.01.2017 18:25
Jak dla mnie - dobra zupa , pożywna.
adelajda 05.01.2017 17:56
Dobra zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak