Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki Eli z gulaszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
kostki mięsne 2 sztuki
przyprawy według uznania
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia 6 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli z gulaszem

Pozostałe składniki:

Placki:
3 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
sól,pieprz
olej do smażenia

Mięso pokroić w większą kostkę.Pieczarki mniejsze przekroić na pół,a większe na ćwiartki.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso obsmażać partiami na oleju i odkładać do rondla.Na pozostałym po mięsie oleju przesmażyć pieczarki z cebulą i dodać do mięsa.Dodać czosnek,paprykę w proszku,pieprz,przyprawy,podlać wodą i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie,Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.

Ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odsączyć.Wodę z placków zostawić do odstania.Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę.Do potartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku.Wodę zlać z nad skrobii.Skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszac masę na placki.Smażyć na oleju duże placki.Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.07.2012 12:58
potrawa powaliła mnie na kolana , jest przepyszna
Ewa111 22.05.2011 19:49
pyszny obiadek,trochę pracochłonny ,ale jaki efekt
wedith1 16.12.2010 17:49
Mniam! Super wygląda!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak