Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serowo-dyniowym farszem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
jajko 2 szt
olej do smażenia

Farsz

puree z dyni 1,5 szkl
miód prawdziwy 1 duża łyżka
pomarańcza 1 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
chili Prymat szczypta
ser biały 250 g
cynamon do posypania

Porada

Z porcji wychodzi 12 naleśników. Farsz jest trochę pikantny (właściwie czuje się to dopiero po zjedzeniu), więc zwolennikom łagodnych smaków doradzam pominięcie chili i imbiru.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serowo-dyniowym farszem

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
Pomarańczę umyć i sparzyć, zetrzeć skórkę z połówki i wycisnąć sok (drugą połówkę zostawić do dekoracji) Sok wlać do rondelka , zagotować , dodać miód, skórkę, goździki, chwilę gotować, goździki wyjąć. Dodać upieczoną dynię, imbir, szczyptę chili , chwilę jeszcze pogotować, potem zmiksować blenderem na gładką masę, odstawić aby wystygło. Do lekko letniego dodać ser i jeszcze raz zmiksować, doprawić jeśli konieczne cukrem i sokiem z cytryny.
Przekładać naleśniki, składać na cztery części, posypać cukrem i cynamonem, udekorować plastrami pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 05.01.2017 09:51
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak