Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto pierogowe

mąka pszenna 350 g
woda gorąca 125 ml
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki

Farsz mięsny

mięso wieprzowe 700 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek 1 ząbek
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
pieprz 1 łyżeczka
sól 1 lyżeczka
kajzerka 1 szt- czerstwa
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Porada

Ja lubię pierogi nieokraszone, ale można podawać z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub posypane zieloną pietruszką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

FARSZ:Mięso zalać zimną wodą w garnku, tak, aby je przykrywała. Dodać sól, pieprz, przekrojony czosnek, liście laurowe i ziele- gotować ok. 50 min- do miękkości.
Ostudzić- pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę- podsmażyć.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Wszystkie składniki farszu zmielić maszynką do mięsa- wymieszać doprawić pieprzem i solą.
Ciasto: do miski wsypać mąkę, olej, sól, wodę- wymieszać do połączenia składników. Dodać jajko i ponownie zamieszać. Wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i dokładnie wyrobić. Zostawić na 30 min do odpoczęcia.

Wałkować ciasto na grubość ok. 2 mm- szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu- skleić dokładnie brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju- 3 min- od momentu wypłynięcia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 08.01.2017 00:47
Smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak