Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 sztuki
mięso lub kości-około 50 dkg
jajko 2 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka Eli

Mięso lub kości zalać 2.5 litra wody,dodać kucharka i gotować około 30 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę,jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wywar przecedzić przez sito(jeśli był gotowany na mięsie,to zachować je na przykład do jakiegoś farszu)do garnka,wrzucić ziemniaki,potartą jarzynę,liście laurowe,ziele angielskie i gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Chochlą wyjąć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować.Wlać do pozostałej zupy,zagotować,przyprawić solą,maggi i pieprzem.Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy,ciągle mieszając.Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę.Jeśli zupa jest za gęsta,dolać przegotowanej wody,żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.Doprawić roztartym na dłoni majerankiem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 13.10.2010 19:28
smaczne
wedith1 13.10.2010 18:54
Uwielbiam kartoflankę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak