Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowo-migdałowe. Bez cukru.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 g
miód 3-4 łyżki
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
mąka pszenna 300 g
banan 5 sztuk
płatki migdałowe 40 g
sok z cytryny 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
Imbir mielony Prymat

Porada

Przepis na keksówkę o długości 36 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-migdałowe. Bez cukru.

Masło należy roztopić w rondelku i odstawić na kilka minut do wystudzenia.

Do masła dodać miód i dokładnie wymieszać - przełożyć do miseczki.

Do masła z miodem dodajemy jajko i miksujemy do powstania jednorodnej masy.

Dolewamy mleko i nadal miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt zwarta (i będziecie mieli problem z jej miksowaniem), dodajecie odrobinę mleka.

Banany obieramy i kroimy w grube plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem i imbirem.

Pokrojone banany i migdały dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 04.01.2017 15:46
pyszne ciasto, do jedzenia cały dzień:)
Konczi 04.01.2017 13:27
skusiłabym się na takie ciacho
tobi1989 04.01.2017 13:25
Super ciacho :)
w mojej kuchni 04.01.2017 13:04
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak