Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka wariacja z wiśniami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

jajko 5 sztuk
cukier 80 gram
mąka 100 gram
kakao 2 łyżki
masło 30 gram

warstwa serowa

ser biały 400 gram
mleko w proszku 3 łyżki
mleko 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
masło 3 łyżki
cukier 100 gram

poncz

wiśniówka 1 szklanka
cukier 2 lyżki

masa budyniowa

mleko 500 mililtrów
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 1 łyżka
wiśniówka 3 łyzki
masło 150 gram

wierzch

śmietana 30% 300 mililitrów
fix do śmietany 1 sztuka
czekolada gorzka 100 gram

dodatkowo

wiśnie bez pestek 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka wariacja z wiśniami

Kroki postępowania

1
ciasto:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno , a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao i ostrożnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy ostudzone masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.
Krok 1 - Słodka wariacja z wiśniami foto
2
Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem.
Krok 2 - Słodka wariacja z wiśniami foto
3
warstwa serowa:
Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt)
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy.
Krok 3 - Słodka wariacja z wiśniami foto
4
masa budyniowa:
Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem.
Miękkie masło miksujemy z ostudzonym budyniem z likierem.
Krok 4 - Słodka wariacja z wiśniami foto
5
wierzch:Śmietanę ubijamy z fixem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną.
Krok 5 - Słodka wariacja z wiśniami foto
6
złożenie:
Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową.
Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem.
Na nim układamy upieczoną warstwę sernikową, a następnie masę budyniową i odsączone wiśnie.
Całość przykrywamy śmietankową straciatellą i posypujemy startą czekoladą.
Krok 6 - Słodka wariacja z wiśniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 13.03.2017 13:49
Przyznam że od takiej wariacji zwariować można, a boczki rosną i hi.
Wiktoria29 07.01.2017 20:22
dziękuję.....
Ada-Gaba 06.01.2017 20:47
prezentuje się rewelacyjnie
Wiktoria29 06.01.2017 10:37
dziękuję.....
Wiktoria29 06.01.2017 10:37
dziękuję.....
VioletoweKucharzenie 05.01.2017 22:15
rewelacyjny deser!
ben-ka 05.01.2017 10:21
Świetny deser !
Barbara13 04.01.2017 20:39
Ale pyszności aż ślinka sama leci
asiatok 04.01.2017 15:16
Wow! Pracochłonny, ale pewnie wart tego!
Wiktoria29 04.01.2017 14:35
dziękuję....
Wiktoria29 04.01.2017 14:35
dziękuję......
Olga_SK 04.01.2017 13:06
Wygląda oszałamiająco! :)
jan_mag 04.01.2017 12:53
smaczny ten przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak