Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z otrębami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

mąka pszenna typ 750 10 dag
woda 100 ml
drodże, 1 dag

Ciasto

mąka pszenna typ 750 40 dag
woda letnia 200 ml
otręby pszenne 10 dag
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z otrębami

Kroki postępowania

1
Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn drożdżowy w tym celu mieszamy w misce letnia wodę z drożdżami oraz mąka i pozostawiamy do fermentacji na 12 do 16 godzin. Po tym czasie zaczyn mieszamy i pozostawiamy jeszcze na godzinę do wyrosnięcia
Krok 1 - Bułki z otrębami foto
2
Otręby pszenne namaczamy w letniej wodzie mniej więcej też godzinę.
Krok 2 - Bułki z otrębami foto
3
Po upłynięciu godziny mieszamy zaczyn z otrębami oraz resztą składników i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto.
Krok 3 - Bułki z otrębami foto
4
Jednolite ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin.
Krok 4 - Bułki z otrębami foto
5
Po upłynięciu wyznaczonego czasu ciasto zagniatamy i dzielimy na 9 części z których formujemy bułki. Po uformowaniu zostawiamy je na 40 minut. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.
Krok 5 - Bułki z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.01.2017 10:54
Alez lubię takie pieczywo
adelajda 04.01.2017 10:44
Domowe pieczywo jest najlepsze .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak