Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki mojej babci.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
miodu wielokwiatowego 400 g
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
margaryna 50 g
mleko 1 szklanka
amoniak 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki mojej babci.

Przyprawa:goździki,cynamon,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,pieprz,kardamon,kawa,kakao.
Cukier,miód i margarynę roztopić i lekko ostudzić.Mąkę przesiać przez sito dodać amoniak,sode,przyprawe do pierników i wymieszać.Do mleka dodac jajka i wymieszać.Do mąki dodać mleko z jajkami,roztopiony miód z cukrem i margaryną i dobrze wyrobić.Ciasto wyłożyc do nie obitej miski,przykryć czystą ściereczką,obwiązać sznurkiem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 tygodnie żeby leżakowało.Po tym okresie wyrobić ciasto,brać po kawałku,rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.Piec w temp.170 stopni przez około 15 min.(sprawdzać jak są upieczone-zależy od piekarnika)
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 24.11.2012 13:01
Moje już tydzień leżakuje.
Renataj 23.11.2012 10:44
Skoro ciasto ma leżakować 3 tygodnie to niedługo trzeba będzie się zabrać do roboty.
eli_555 02.12.2010 21:22
To zależy jak grubo rozwałkujesz ciasto.U mnie wychodzi dość dużo,bo lubimy cieńsze pierniczki.
Agata49 02.12.2010 19:25
czy dużo wychodzi tych pierników?
christopher1 27.08.2010 12:06
Pierniczki są super! uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak