Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej.

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ziemniaczane

mąka kukurydziana 2 szklanki
cukier puder pół szklanki
jajko 2 średnie sztuki
masło lub margaryna 15 dag
Soda oczyszczona Prymat pół małej łyżeczki
rodzynki pół szklanki
kasza jaglana ekspandowana pół szklanki

Dodatkowo

mąka kukurydziana pół szklanki

Porada

Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej.

Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglana, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.

2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

5. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.06.2017 09:05
Bardzo smaczne. Polecam.
KORAL 13.03.2017 17:26
pewnie smaczne :)
Babeczka35 04.01.2017 07:28
Dziękuję:)
gusia1000 03.01.2017 21:55
Dobre takie.
krystyna330 03.01.2017 21:04
Świetny przepis:)
adelajda 03.01.2017 20:12
Dobre ciacha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak