Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0,5 kilograma
woda letnia 1 szklanka
olej 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Farsz

kasza jaglana 100 gram
ser biały 500 gram
rodzynki 50 gram
żurawina suszona 50 gram
cukier trzcinowy do smaku

Porada

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.06.2017 16:22
Uwielbiam :D
Stenka 10.02.2017 20:46
smaczne pierogi
Grazyna0211 04.01.2017 13:49
super pomysł
w mojej kuchni 04.01.2017 13:07
same pyszności
gosia56 04.01.2017 10:22
tak na słodko jeszcze nie jadłam na pewno pyszne;)
IKrakowianka 03.01.2017 21:07
pierogi pierwsza klasa!
wwwiolka 03.01.2017 19:49
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak