Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi z mąki żytniej

5.0
(71)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Prosty, sprawdzony przepis jak zrobić ciasto na pierogi z mąki żytniej. 

Składniki:

mąka żytnia typ 720 225 gram
woda gorąca 125 ml
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 225 gramów

Porada

W podstawowych przepisach na ciasto pierogowe nie ma jajek. Ja zalecam dodanie 1 jajka dla lepszej sprężystości i bezpieczeństwa.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi z mąki żytniej

Umieść mąkę (żytnią i pszenną) na stolnicy i wymieszaj, zrób dołek, wlej stopniowo gorącą wodę i opcjonalnie 1 roztrzepane jajko, zagnieć dość szybko ciasto. 

Przy wałkowaniu podsypuj mąką ziemniaczaną.

Nadziewaj ulubionym farszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 03.01.2017 14:52
czas wypróbować takie pierożki
Olga_SK 03.01.2017 13:47
Nigdy nie próbowałam robić pierogów z mąki żytniej, ale chyba się w końcu skuszę :)
Aleksandra/Olcia 03.01.2017 13:33
warto dodać że takie ciasto troszkę gorzej się lepi niż z mąki pszennej,ale trening czyni mistrza !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak