Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb słonecznikowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na zaczyn: zakwas 3-4 łyżki
mąka pszenna 10 dkg
na ciasto: biała mąką pszenna 50 dkg
sól 1 łyżka
NASIONA SLONECZNIKA 10 dkg
oliwa
woda letnia 50 ml
woda letnia 450 ml
mąka żytnia po10 dkg
mąka pszenna po10 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb słonecznikowy

Na zaczyn wymieszać w misce zakwas z mąką i letnią wodą. Naczynie przykryć ściereczką, odstawić na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia zarobić ciasto z mąki i wody. Uformować kulę, przykryć, odstawić na 15 minut. Dodać zaczyn i sól i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Wrobić w nie nasiona słonecznika. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią. Odstawić na 3-4 godz., by wyrosło. Po mniej-więcej 2 godzinach wyjąć, ponownie zagnieść i uformować z niego kulę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonym mąką blacie formować z nich 2 podłużne bochenki. Posypać je mąką, przykryć folią i odstawić na mniej więcej 3 godziny do wyrośnięcia. Każdy włożyć do podłużnej formy, piec ok. 45 minut w temp. 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lucyna15
lucyna15 10.01.2012 10:25
uwielbiam domowy chleb
Iwona51
Iwona51 03.11.2011 10:08
pycha
Ewelina38 06.09.2011 18:52
super taki domowy chlebuś
RenataZ-et 27.08.2010 09:11
Ja robię taki chlebuś w wypiekaczu do chleba, jest pyszny bo domowy i bez konserwantów, polecam!
Margo1 27.08.2010 07:01
nie robiłam, ale może pomyślę aby samemu zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak